Introduction

The Petaling Jaya City Council (MBPJ), realising the need for a public library in the Petaling Jaya Township, decided to set one on the 28 February 1987. 

PETALING JAYA BOOK CLUB 

A protem committee with Tan Sri Soong Siew Hoong as chairman was appoited on the 13th of October 1987 to look into th registration of the Petaling Jaya Book Club, as the library was to be called, under the Societies Act 1966.

The purpose of the club was to provide a condusive space for the reading and borrowing of book to foster good reading habits among the people of Petaling Jaya MPPJ, in its commitment to setting up the public library, temporarily housed the Book Club on the second floor of its building in Petaling Jaya.

MPPJ LIBRARY

On the 1st of April 1993, MPPJ officially took over operations of the Petaling Jaya Book Club and renamed it the MPPJ Library. This acquisiton clearly showed the firm commitment of the MPPJ towards intellectual development that was in tandem with the physical development of Petaling Jaya.

With library membership reaching over 25,000 and the collection of books and materials growing from year to year, the temporary premises on the second floor of the MPPJ building became unsuitable.

In December 1995, the multi-purpose hall on Jalan Selangor made way for the contruction of a RM12 million, four-storey library complex that, due to unavoidable technical difficulties, took four and a half years to complete.

The MPPJ library was renamed the MPPJ Community Library (PKPJ) and it moved into new building in December 1999.

The community library started operations on the 4th of April 2000 and was officially opened by the Selangor Menteri Besar, YAB. Dato' Seri Dr. Mohamad Khir Toyo, on the 14th of March 2002 (29 Zulhijah 1422H)

A PEOPLE ORIENTATED BUILDING

The new library was designed, talking into account members and visitors who are from all walks of life. Among the features are a special ramp leading to the main entrance for disabled members, two elevators servicing the four floors, music stations on each floor to provide members with an alternative to reading as well as attractive rock gardens and landscaping adorning the compound to provide a comfortable and conducive environment for individuals and families alike.